Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Několik otázek k případu Marek Dalík a nákup Pandurů

V zemi, kde novináři téměř všech televizních kanálů, hlavních novinových titulů a rozhlasových stanic pláčí nad tím, že Ústavní soud zatrhl policii plošný  monitoring mobilního telefonického  provozu občanů, jistě nikoho (až na pár jedinců) nepřekvapí formulace, která se objevila v MfD a týká se prodeje Pandurů: „...MF DNES...  ...získala protokol z výslechu vysokého manažera...“

Nevím jestli to „získání protokolu“ je výsledkem práce nového ministra vnitra, pana Kubiceho, nebo je to jemu navzdory. Pomineme-li ale nezájem inspekce ministerstva vnitra nad únikem protokolů (nejenom v tomto případě) do novin, pomineme-li selektivní nakládání novinářů s takto získanými materiály, pomineme-li tragikomická vyjádření exministryně obrany, zbývá několik otázek, které by nám mohli „hlídací psi demokracie“ (jak se sami novináři někdy nevím proč označují) zodpovědět.

Například:

-       když byl John Ulrich, prezident evropské větve General Dynamics požádán (jak tvrdí) Markem Dalíkem v roce 2007 o cílovou prémii za dodávku Pandurů pro Českou armádu, proč se neobrátil na českou, rakouskou, nebo americkou  policii již tehdy? Netušil, že se jedná o nezákonné jednání?

-       proč si na to John Ulrich vzpomněl až po čtyřech letech?

-       ze zveřejněné části protokolů vyplývá, že pan Ulrich měl v roce 2007 o žádosti na platbu 18 milionů Euro informovat americkou ambasádu. MfD píše, že není známo jak americká ambasáda reagovala. Americké zákony zakazují aby americké společnosti „korupční provize“ platily.  Jak je možné, že Steyer v soutěži pokračoval a na protest proti těmto způsobům z tendru neodstoupil?

-       rakouský výrobce Steyr nakonec pro českou armádu Pandury dodal. Z toho vyplývají dva závěry – buď byla soutěž zmanipulována a Steyer zaplatil požadovaný úplatek, nebo to proběhlo dle pravidel a Pandur byl to nejvíce sexy řešení a žádné provize bokem nebyly vyplaceny. Která možnost je ta správná?

Vúnoru letošního roku se na serveru idnes.cz objevilo video z jednání managerů Steyeru. Server ho komentoval takto: „…Na pořízených videozáznamech mluvili manažeři o zákulisních dohodách a provizích, které museli za dodávku transportérů přislíbit…“. Současně server idnes.cz zveřejnil fotokopii části smlouvy mezi  Steyerem a „konzultantem“ Janem Vlčkem, který měl pro Steyer zajistit schůzky s čelnými politickými a armádními představiteli. Jen škoda, že MfD nezveřejnila celou smlouvu – tedy co vše měl pan Vlček pro Steyer zařídit a hlavně kolik mu rakousko-americká firma měla zaplatit. I z dalších článků na toto téma vyplývá, že za „konzultační“ služby byl Steyer při prodeji Pandurů ochoten platit.  Nejprve Vlčkovi a pak jak vyplývá z jiného článku MfD „…Novým lobbistou jejich společnosti se stala česká firma PAMCO v čele s vlivným podnikatelem Pavlem Muselou, velmi dobrým přítelem Stanislava Grosse…“.

(Nedivím se, že Steyer Vlčkovi smlouvu vypověděl, když místo slíbených premiéra Grosse a náčelníka ganerálního štábu Štefka přivlekl na schůzku Zaorálka).

Shrnuto – Steyer uzavřel smlouvu nejprve s Vlčkem, pak s Muselou. Proč první dva případy snahy Steyeru o ovlivnění obchodního případu Pandurů nevadily a třetí (bez smlouvy) vadí?  Jsou manažeři Steyeru věrohodní svědci? Nevrtí tady opět někdo psem? Nebo se to, čeho jsme nyní svědci, řídí spíše tím známým výrokem žižkovského exmanažera Ivana Horníka  o silnějších psech?

Autor: Vít Blaha | pátek 13.5.2011 9:14 | karma článku: 18,49 | přečteno: 1856x
  • Další články autora

Vít Blaha

Babišovy nové plány?

Před pár týdny jsem při cestě z Prahy na D1 poslouchal kvůli Zelené vlně Radiožurnál. V asi dvacetiminutovém pořadu tam mluvili o ministru financí, tedy o tom, kdo prakticky řídí vládu České republiky, o Andreji Babišovi. O tom, jak si ze speciálních policejních jednotek vytahuje dlouholeté a zkušené specialisty a vytváří z nich nejen na svém ministerstvu, ale i v rámci Agrofertu útvary lidí, kteří pro něj „zpracovávají“ podklady v oblastech o které má Andrej NeBureš eminentní zájem.

11.12.2014 v 18:17 | Karma: 18,52 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Ostatní

Vít Blaha

Vzpomínka na Petra Vymyslického

aneb František, nebo raději Petr? Radní Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), sociolog a antropolog, zastupitel Prahy 2 Michal Uhl navrhl, aby jeho místní část udělila čestné občanství exkomunistovi Františku Krieglovi. Rada městské části návrh odmítla. Břetislav Rychlík v novinovém komentáři vysvětluje, proč je napravený komunista hoden ocenění. Nechám stranou posedlost soudruhů všech odstínů červené společenskou hrou na"daj-li mi medaili, či nedaj-li"a budu se dál bavit jejich představou o nápravě"hříchů mládí"ve stylu"...mysleli jsme to tehdy dobře, jen se to nějak (jako vždy) zvrtlo..."

12.8.2014 v 2:29 | Karma: 16,31 | Přečteno: 521x | Diskuse| Ostatní

Vít Blaha

Ledové hlavy

aneb Sériovka i v umění? Don Thompson ve výborné knížce „Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů“, aneb Prapodivné zákony ekonomiky současného umění a aukčních domů, popisuje story britského umělce Damiena Hirsta, jenž svého slavného žraloka ve formaldehydu prodal počátkem devadesátých let minulého století za 50 000 liber obchodníkovi s uměním Charlesovi Saatchimu.

8.3.2013 v 1:33 | Karma: 7,97 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

Vít Blaha

Drobné rozdíly

V posledním Reflexu je pod titulkem "Nejlepší loupež století" článek o neuvěřitelném příběhu, kdy hlavní účetní polské Solidarity Jozef Pinior v prosinci 1981, jen pár dnů před vyhlášením Výjimečného stavu vybral z účtu Solidarity příspěvky členů této první svobodné odborářské organizace.

15.12.2012 v 15:52 | Karma: 20,12 | Přečteno: 973x | Diskuse| Společnost

Vít Blaha

EuroTunelářům zatéká do tunelu!

Některé věci jsou tak zcela zjevně absurdní, že mi přijde až komické, když se je nakonec podaří prosadit a dokončit. Úterní reportáž regionálního brněnského televizního studia ČT k tradiční nesmyslnosti většiny europrojektů přidala i netradiční premiéru „magnetu na turisty“.

10.10.2012 v 18:50 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:25

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1290x
O věcech nejen z města v němž žiji...

Další mé názory naleznete na:

www.angle.cz

a na:

http://vitblaha.wordpress.com

Seznam rubrik

Oblíbené stránky