Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jdou jim vstřícně na ruku

aneb Nový pokus Onderkovy koalice o blokování rozvoje sportovišť  za Lužánkami? Včera jsem se u televize bavil, když jsem sledoval, jak Martin Veselovský zpovídal „levicového ekonoma“ (já vím,  contradictio in adjecto)  Jana Mládka z ČSSD v souvislosti s možnými opatřeními proti šílenosti zvané fotovoltaické elektrárny.  Komické je, že tento pán, kterého sami dva exšéfové ČSSD nazývají „Velká kapsa“, zjistil až nyní, že dopady ekologicko-ekonomicko-energetického nesmyslu na peněženky všech, jak občanů, tak i firem, budou poměrně drastické. Nejen v tom, že se vyšší cena promítne  všem lidem do přimých plateb za elektřinu, ale také ve zdražení všech výrobků produkovaných v České republice. Prý je potřeba, podle Mládka, s tím něco dělat.

 

No správně bych měl místo „komické“ napsat tragikomické, protože to až taková sranda zase není, že?  Na Islandu bude expremiér čelit žalobě za ekonomickou krizi ostrovní země, které podle některých Islanďanů jím vedená vláda mohla zabránit.  Mají v demokracii poněkud delší tradici, ale věřím, že se někdy něčeho podobného dočkáme i my. Zatím můžeme jen sledovat, jak kdo hlasoval.  Třeba kdo v Poslanecké sněmovně hlasoval 2x po sobě pro Gripeny, nebo pro fotovoltaické elektrárny, či před letošními květnovými volbami pro biopaliva.  Všechny tři zmiňované případy mají miliardové dopady do státního rozpočtu. O všech třech hlasováních bylo předem zcela jasné, že jsou pro Českou republiku evidentně nevýhodné.  A komentáře  zahraničního tisku o korupčním pozadí nákupu Gripenů (například britského Guardianu) bagatelizoval již v roce 2003 sám premiér Špidla.  Ano ten, o němž se dodnes bůhví z jakých důvodů traduje, že je to poctivý a neúplatný muž :-))).

Někteří politici se občas jeví jako alternativně inteligentní, někteří zase jako roztomile roztržití. Třeba když náměstek brněnského primátora Martin Ander vysvětloval proč jeho kolegyně Jana Drápalová hlasovala pro podzemní garáže v historickém centru Brna na Zelňáku. Prý to bylo proto, že měla málo informací. Pomiňme fakt, že existují zastupitelé a členové nejužšího vedení města Brna vesele hlasující o něčem takovém nemajíce dostatek informací. Věnujme se raději pravdivosti Anderovy výmluvy.  Jeho vysvětlování totiž činí dojem, že se členka rady Drápalová s materiály o garážích měla možnost seznámit až na červencové radě.  Faktem ale je, že se tento materiál projednával v komisi pro rozvoj města Brna (včetně všech výkresů jednotlivých variant) již v prosinci roku 2009. Tedy více než půl roku před samotným hlasováním v radě. Ovšem možná se paní Drápalová za těch sedm měsíců s materiálem opravdu nestačila seznámit a hlasovala jen tak, jak jí to v daný okamžik napadlo.

Brněnské zastupitelstvo naštěstí o Gripenech ani fotovoltaických elektrárnách nehlasuje. Že ale může současná radniční koalice poškodit rozpočet města Brna podobným způsobem jako shora zmíněné kauzy je názorně vidět na opětovné snaze protlačit již po třetí hlasováním prodej pozemků za Lužánkami.

O kauze jsem psal 17. září po druhém pokusu o prodej pozemků ve vlastnictví města Brna. Nynější představitelé města se rozhodli, že pro město nevýhodný prodej protlačí za každou cenu ještě do konce tohoto volebního období, takže jej předkládají na jednání Zastupitelstva města Brna znovu, potřetí, v úterý 5. října.   Celá věc má minimálně tři sporné body, u kterých se stojí za to zastavit:

  1. Dalším prodejem pozemků v dané lokalitě se zvyšuje pravděpodobnost budoucích problémů města Brna při rozvoji této lokality jako sportovně relaxačního centra.
  2. Cena za kterou chtějí zastupitelé radniční koalice prodat pozemky soukromému investorovi. Na posledním předvolebním zastupitelstvu 5. 10. 2010 je prodej zařazen pod bod č. 68  - Návrh prodeje pozemku p.č. 1075/1 v k.ú. Ponava.  Prodejní cena, za kterou chtějí nyní zastupitelé za ČSSD, Zelené, KDU-ČSL a Brno 2006 pozemky v této lokalitě prodat je 2.800,- Kč/m2.

Město Brno si ale nechalo na tento konkrétní pozemek  zpracovat odhad již v roce 2003 a z něj vyplývá cena 5.500,- Kč/m2.

Že zastupitelé musí velmi dobře  vědět jaká je skutečná tržní cena pozemků v této lokalitě vyplývá z dalšího bodu, který bude projednávat úterní Zastupitelstvo města Brna a to je bod č. 126 - Návrh budoucí směny pozemků v k.ú. Ponava se společností ACB Ponava, s.r.o.. V tomto bodě je kupní cena pozemků v lokalitě Ponava stanovena na   5.200,- Kč/m2.

Ze shora uvedeného vzorce pro výpočet  kupní ceny je mimo jiné  zajímavý i koeficient nárůstu ceny mezi lety 2005 a 2008 – bez pár korun je to 10% za tři roky.  Laskavý čtenář si jistě sám udělá obrázek kolik by asi činil rozdíl mezi odhadní cenou 5.500,- Kč/m2z roku 2003 a tou dnešní při použité podobného  koeficientu.

3.  Posledním, neméně zajímavým faktem je, že letošní posudek si Magistrát města Brna nechal zpracovávat u stejného znalce, který jej pro soukromého investora zpracovával v roce 2008.  Pikantní je, že mimo osobu znalce je zcela stejná i odhadní cena, kterou pan znalec za stejný pozemek stanovil v obou posudcích.  Pozemek je myslím jediným brněnským pozemkem u nějž cena v čase neroste.

Když nebudeme brát v úvahu bod 1., kterým zastupitelé místo konsolidace celého území jej naopak drobí (a zadělávají tak příštímu zastupitelstvu na budoucí problémy) a  vezmeme v potaz jen bod 2. dá se při prodávané rozloze celkem 5.658 m2 jednoduše spočítat, že přímá škoda pro rozpočet města Brna (rozdíl z odhadní ceny z roku 2003  ve výši 5.500,- Kč/m2 a dnešní prodejní ceny 2.800,- Kč/m2) je   15,276.600,- Kč. Ano, více než 15 milionů korun.

Škoda na každého z pro prodej nutných hlasujících 28 zastupitelů je více než 0,5 milionu korun.

Kdy tu budeme mít ten Island prosím?

Takže podobně jako při hlasování v Poslanecké sněmovně, sledujme i nyní při hlasování Zastupitelstva města Brna kdo a jak hlasuje.  Při rozhodování koho volit je to určitě lepší, než se rozhodovat podle pocitů.

Autor: Vít Blaha | pátek 1.10.2010 15:09 | karma článku: 12,39 | přečteno: 1112x
  • Další články autora

Vít Blaha

Babišovy nové plány?

Před pár týdny jsem při cestě z Prahy na D1 poslouchal kvůli Zelené vlně Radiožurnál. V asi dvacetiminutovém pořadu tam mluvili o ministru financí, tedy o tom, kdo prakticky řídí vládu České republiky, o Andreji Babišovi. O tom, jak si ze speciálních policejních jednotek vytahuje dlouholeté a zkušené specialisty a vytváří z nich nejen na svém ministerstvu, ale i v rámci Agrofertu útvary lidí, kteří pro něj „zpracovávají“ podklady v oblastech o které má Andrej NeBureš eminentní zájem.

11.12.2014 v 18:17 | Karma: 18,52 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Ostatní

Vít Blaha

Vzpomínka na Petra Vymyslického

aneb František, nebo raději Petr? Radní Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), sociolog a antropolog, zastupitel Prahy 2 Michal Uhl navrhl, aby jeho místní část udělila čestné občanství exkomunistovi Františku Krieglovi. Rada městské části návrh odmítla. Břetislav Rychlík v novinovém komentáři vysvětluje, proč je napravený komunista hoden ocenění. Nechám stranou posedlost soudruhů všech odstínů červené společenskou hrou na"daj-li mi medaili, či nedaj-li"a budu se dál bavit jejich představou o nápravě"hříchů mládí"ve stylu"...mysleli jsme to tehdy dobře, jen se to nějak (jako vždy) zvrtlo..."

12.8.2014 v 2:29 | Karma: 16,31 | Přečteno: 521x | Diskuse| Ostatní

Vít Blaha

Ledové hlavy

aneb Sériovka i v umění? Don Thompson ve výborné knížce „Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů“, aneb Prapodivné zákony ekonomiky současného umění a aukčních domů, popisuje story britského umělce Damiena Hirsta, jenž svého slavného žraloka ve formaldehydu prodal počátkem devadesátých let minulého století za 50 000 liber obchodníkovi s uměním Charlesovi Saatchimu.

8.3.2013 v 1:33 | Karma: 7,97 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

Vít Blaha

Drobné rozdíly

V posledním Reflexu je pod titulkem "Nejlepší loupež století" článek o neuvěřitelném příběhu, kdy hlavní účetní polské Solidarity Jozef Pinior v prosinci 1981, jen pár dnů před vyhlášením Výjimečného stavu vybral z účtu Solidarity příspěvky členů této první svobodné odborářské organizace.

15.12.2012 v 15:52 | Karma: 20,12 | Přečteno: 973x | Diskuse| Společnost

Vít Blaha

EuroTunelářům zatéká do tunelu!

Některé věci jsou tak zcela zjevně absurdní, že mi přijde až komické, když se je nakonec podaří prosadit a dokončit. Úterní reportáž regionálního brněnského televizního studia ČT k tradiční nesmyslnosti většiny europrojektů přidala i netradiční premiéru „magnetu na turisty“.

10.10.2012 v 18:50 | Karma: 24,44 | Přečteno: 1103x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  15:09

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  15:05

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

  • Počet článků 58
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1290x
O věcech nejen z města v němž žiji...

Další mé názory naleznete na:

www.angle.cz

a na:

http://vitblaha.wordpress.com

Seznam rubrik

Oblíbené stránky